torsdag 24. september 2015

Fossilutgravningene er i gang

Det var en svært spent 4.klasse som i dag kastet seg over Arkeologi øya, og mitt egenkomponerte undervisningsopplegg under temaet: "Dyr som ikke finnes lenger."

(Slik så utgravningsstedet ut etter 11 ivrige paleontologer hadde gravd i 10 minutter)
Flere bilder følger senere

Kort oppsummert har jeg laget til et arkeologisk utgravingssted på ei øy. På denne øya får elevene møte paleontologer, geologer og litt smågale vitenskapsmenn, som har funnet ut hvordan de kan avle opp dinosaurer fra DNA de finner i fossilene de graver fram.

Etter utforskning, studering, graving og bygging av innhegning,  skal elevene også lage en faktatekst om sin utvalgte dinosaurtype. Så får de lov å klekke dem ut, og slippe dem inn i innhegningen sin.

Samlet sett lager vi altså vår egen lille Jurassic Park.

Etter dagens tøffe graverunde, jublet den ene gruppa som om de hadde vunnet i lotto, da de etter å ha analysert fossilene, oppdaget at de hadde funnet Tyrannosaurus DNA. :)
Etter høsferien skal de altså velge ut en type hver som de skal fordype seg over, og selv om de to på T-Rex gruppa nok ikke har tenkt over at de må bli enige om hvem av dem som skal få ansvaret, fikk jeg i ettermiddag en melding fra to av de andre elevene, som lurte på om jeg kunne sende dem det nøyaktige navnet på deres funn. De ville nemlig søke dem opp på nett så de kunne se nærmere på dem. :) Og dette er FØR jeg har gitt dem noen slags føringer på hvordan de skal velge ut sine dyr.

Jeg kommer med mer info og fullt undervisningsopplegg når vi har fullført prosjektet. Dersom det er interesse vil jeg også gjerne dele kartet vi har laget, både tomt, og med den ferdige FORHISTORISKE DYREPARKEN.

Jeg kjenner jeg er nesten like oppglødd som elevene.

tirsdag 15. september 2015

Volcano Town - English communication

Etter at engelskklassen min på 5.trinn nå har mast siden skolestart om jeg ikke snart kommer til et læringsmål hvor vi kan benytte Minecraft igjen, vil jeg i morgen trekke årets første språklige utfordring ut av hatten.

Kompetansemål
  • uttrykke seg for å få hjelp til å forstå og bli forstått i ulike situasjoner
  • forstå og bruke et ordforråd knyttet til kjente emne
  • bruke digitale ressurser og andre hjelpemidler i egen språklæring
Tid: 45 minutter

Hovedmål: Kunne kommunisere og samarbeide med hverandre på engelsk for å redde landsbyen fra ødeleggelse fra en aktiv vulkan.

Verden: Volacno Town - fra MinecraftEdu Worlds library 

MODS: Trengs ingen ekstra mods.

MinecraftEdu Versjon: 1.7.10 i survival (med mulighet for å dø)

Plan for timen: 
Oppstartsmål: Få en oversikt over situasjonen, problematikken og nødvendig ordbank. 

10 min
Elevene kommer seg inn i Minecraft og får tiden fram til alle er inne med å se seg rundt, uten videre forklaring. 
Når alle er inne, fryser jeg elevene for at de skal få med seg situasjonen som har oppstått.
Vi starter kjapt med å gå gjennom problemstillingen ved at jeg flyr over landsbyen for å forklare at det er en landsby som forstår at vulkanen med tilhørende jordskjelv truer med å ødelegge alt i løpet av kort tid.
Elevene kommer opp med aktuelle engelske ord som skrives på tavla. Disse ordene skal hjelpe dem og kommunisere ved å kun bruke engelsk. De får beskjed om at de som bruker norske ord vil bli FRYST i 1 min, og da ikke være i stand til å hjelpe sine lagkamerater. 

Aktuelle ord kan utvides dersom vi rekker to runder.

2 min
Elevene får så to nye minutter for å bli kjent med området de nå vet snart skal rammes. Etter ca 2 minutter starter lærer de aktuelle katastrofene, og elevene må dermed starte samarbeidet om å få lavamassene til å flytte på seg. Målet er at minst mulig av byen skal være ødelagt når tida er ute.

8 minutter (eller mer) med katastrofe - (her må jeg bare prøve meg fram siden dette er første gang)
Mens lavaen fosser mot byen og brannene oppstår må elevene samarbeide om å redde byen, kun ved å kommunisere muntlig eller ved hjelp av chatten på engelsk.
Underveis kan man også lage egne branner mens man er i spectator mode. (dersom det er flere elever som blir inaktive)
Elevene kan falle i lavaen og dø, men vil da komme tilbake i live, riktig nok uten alt utstyret sitt. Dette bør gjøre det attraktivt å holde seg i live. 
Alternativt kan man selvfølgelig også la dem ha et liv, og dersom de dør kan de kun hjelpe de andre ved å observere og kommunisere. I første forsøk vil jeg ikke gjøre det slik, men la dem respawne fritt.

5 min
Når tida er ute fryses alle elevene og lærer flyr over området igjen for å se på ødeleggelser.
Da er det på tide med en samtale med refleksjon "about natural disasters". Var det ord eller uttrykk vi ikke kunne som vi burde skrive på tavla før en eventuelt neste runde?

Resterende tid:
Dersom det er tid, eller mulighet for en runde til vil det være mulig å starte serveren på nytt. I mens dette skjer kan elevene diskutere om hva slags "hjelpesendinger" som hadde vært kjærkomment og få utdelt i forkant eller underveis i en slik krisesituasjon. Dette kan eventuelt læreren tildele dem i "drop-downs" i form av kister i nærheten. Mange elementer kan legges inn i denne biten også, eksempelvis navigasjon, retningsbeskrivelser og himmelretningene.

Det kan selvfølgelig også skrives en skriftlig refleksjon i etterkant av timen dersom det er aktuelt.


Refleksjoner etter den gjennomførte timen 16.09.2015 kommer her:

Da var timen med 7 svært ivrige femte klassinger gjennomført, og jeg tar ikke i hvis jeg sier at det ble en suksess. Spesielt for de elevene som aldri finner de rette ordene når de skal svare på spørsmål inne i klassen. Og ja, dette gjelder spesielt to av guttene, som også er drevne Minecraftere fra før. 

Entusiasmen over prosjektet var veldig stor, også blant de som ikke er så vant med spillet. Målet om at alt skulle foregå på engelsk ble derimot motratt VELDIG ulikt. De tre jentene virket gikk inn i det med omtrent motsatt utgangspunkt enn de ivrige guttene. De var så livredde for å bli fryst pga norsk, at de i stedet valgte å tie stille. I starten. Men etter hvert tok iveren overhånd her også, og når brannen spredte seg på hustakene tok det fullstendig av:

"The house is on fire" Can someone PLEASE help me to get on the roof" How do you.... eeeehhh.... stop(?) the fire? og så videre.

Elevene valgte gode strategier, og gjorde seg bruk av de 10-12 frasene og ordene vi satte på tavla før vi startet. Det største problemet dukket opp da ingen visste hva BØTTE var på engelsk. Noen ble helt desperate da de ikke fikk uttrykt at de trengte bøtte. Jeg hadde et håp om at noen skulle ta ansvar og sjekke ut google translate eller lignende. Men da måtte de jo forlate spillet, og det var HELT UAKTUELT....

Til slutt fikk de stoppet brannene, og jeg lagret spillet. Byen hadde gått fra dette:

til dette:

Et annet litt morsomt poeng var at entusiasmen var så stor (uten at det ble upassende) at en av de andre lærerne kom inn for å finne ut hva som skjedde. Etter 1 min kommanderte hun meg til å ta meg dette opp i sin sjuende klasse. Så da blir det neste punkt på programmet.

Etter en kort debreifing var vi enige om noen strategier som ble utprøvd for sent som kunne reddet byen. Dersom de får sjansen på nytt tipper jeg det står mye bedre til med de stakkars husene etterpå. 

Hovedmålet ble nådd, og kompetansemålene ble virkelig testet ut. Erupt, volcano og bucket er forhåpentligvis ord som nå sitter som spikret. 

Selve tidsaspektet ble litt flyttet på ettersom 2 av elevene startet timen med elevrådsvalg. Dermed fikk de mer tid på rekognosering enn planlagt. Og dermed også forberedelse ettersom jeg hadde sagt hva som skulle skje. Ved utprøving i en annen klasse vil jeg heller la dem få utforske litt, uten å røpe at det faktisk kan komme et utbrudd.

Litt selvkrittikk må tas på at to av jentene ikke var godt nok kjent med Minecraft, og at de andre elevene ikke hadde tid til å hjelpe dem. Ellers følte jeg dette var et svært vellykket eksperiment. 
Og noe av det beste av alt... Dette prosjektet krevde svært lite tid til forberedelse :)