mandag 18. november 2013

Teknisk status pr 1.november

Da var det plutselig gått nesten  3 mnd siden jeg først installerte Minecraftedu på lærerpc'en min. På fredag la jeg inn den foreløpig siste oppdateringen etter prøvetiden. Versjon 1.6.4 build 6 har til elevenes store glede fått på plass hestene, og byr også på noen fine forbedringer i forhold til lærerstyring.
Målet er nå å leve på denne versjonen ei stund slik at jeg kan gå i gang med den mer pedagogiske bruken av spillet. Her har jeg prøvd og forklare hva jeg har gjort og hvorfor.

Tekniske forklaringer
Først Installerte jeg 1.5.1 uten og skjønne noe som helst av hvordan ting hang sammen. Spesielt vanskelig var det å forstå sammenhengen mellom versjoner og mods. Etter å ha levd lenge på build 16 som jeg så fikk til, var altså "heste" versjonen 1.6.4 klar i starten av oktober. EDU utgaven vil jo alltid ligge et stykke bak moderspillet i utvikling, og selv om Minecraft (vanilla) nå er i 1.7.2 utgaven ser jeg ikke så mange forbedringer der at jeg ville vene lenger. Vet ikke helt hvorfor hestene er så viktige, men elevene gir veldig uttrykk for dette og tenkte at det sa passet greit og vente. Andre skoler i utlandet ser jeg har gjort det samme, og først da Wonderful world of Humanities også ble oppdatert til denne følte jeg vi var klar til GO GO GO.

VERSJONER
Så i praksis har jeg nå installert 2 student utgaver av spillet på alle de bærbare PCene våre (28).
1 for normalutgaven av MCEDU strippet for modder og spesialting som i mappa bare heter Minecraftedu. I launcheren har jeg fjernet vanlig Minecraft og og servertool, pluss et menypunkt ***.
1 for å spille WWOH. Med installerte modder og texturepacks for å få den beste opplevelsen av dette spillet. Dessverre sliter maskinene våre med å dra det grafiske så det vil mer være for de som eventuelt skal bruke den hjemme. Også her er vanlig Minecraft og servertool fjernet på launcheren.
WWOH utgaven vil jeg også bruke i Animasjonsfilm prosjektet som følge av det kule tillegget CustomNPCs som gjør det mulig og legge inn "statister"  elevene kan møte i spillet. Disse statistene ser jeg en rekke muligheter med,  og  i WWOH bruker Eric Walker dem til oppdragsgivere. Mer om det i en senere blogg.
Jeg startet opp spillene på hver av utgavene og gjorde alt av innstillinger grafisk, og satte opp multiplayerservere. Så kopierte jeg mappene på en minnepenn og har lagt dem fysisk inn på alle maskinene. Vi sliter litt med snarveien foreløpig så for noen elever er det svært vanskelig å få noe startfila. (launcher.exe) men de kan det nå. For å gjøre det så ett som mulig for nye klasser (kun 4,6 og 7.klasse som har fått teste så langt) har jeg nå laget snarveier som ligger direkte på "lokal disk c:" På skrivebordet forsvinner de bare og, men det kan også være ok at de ikke ligger i "rett-i-synet"  på elevene hver gang de starter maskinene. :-)

SERVERE
Et av de store problemene for elvene i starten har utvilsomt vært å finne riktig serveradresse. Ip adressen til maskinen min endret seg hele tiden og i tillegg slet den fælt med å klare 17 elever på samme tid.
Løsningen ble at IKT ansvarlig satte opp en egen server for oss som vi kan fjernstyre med Teamviewer dersom vi er utenfor Elevnettet. Dette ble Kjempegreier! Vips så er Ip fast. Og alltid på hvis vi vil det.
Det vi nå må gjøre før timene er å  lege hvilken World de skal spille i. Foreløpig tenker jeg slik på organiseringen:
1 fast SKOLESERVER, hvor tanken er å lage rom til hver klasse, som de igjen blir transportert rundt til områder på kartet som er deres.
F. Eks har vi laget en Stairsville 4 by med 4.klasse,utfta et kart i Stairs 4. (engelskverk)  for å komme til denne byen må elevene først inn i "klasserommmet"  sitt. Og teleporteres derfra. Her er det store utenkte muligheter ennå. :-)
1 fast "Lekseserver" som i utgangspunktet nå vil bli WWOH verdenen. Håpet er jo og oversette denne til norsk, for ellers er det mest 6 og 7 klasse som vil kunne få noe særlig ut av denne. Er spent på dette og trenger hjelp.
Og så blir det eventuelle timekart.
F. Eks har jeg en mattetrialthlon verden jeg har lovet eleven skal få teste seg på. Denne er laget av Shane A, en annen av guruene i MCEDU. Denne vil være naturlig og spille en time, uten å save i etterkant. Slik at den ligger tom til neste gruppe som vil prøve.
Her er det også en del utenkte problemstillinger i forhold til organisering. Men jeg nærmer meg noe. Mer om det senere. Selvfølgelig.

Oppsummering
Dette var litt om hvordan ting er organisert pr 1.november 2013.
I neste uke skal elevene i 6-7.klasse møte "statistene" samtidig som de bygger kulissene til filmen. Eget innlegg om dette kommer også snart.
I 4.klasse skal de skrive veibeskrivelser i engelsk for å finne fram til butikkene de har laget i Stairsville 4.
Og så har jeg lovet 5.klasse en time i tutorialverdenen i nær framtid. Nå er endelig ting så klart at jeg gjør slippe det forsiktig til klasser jeg ikke selv er lærer i. Med de nye utfordringer det vil by på.
Hallgeir

torsdag 29. august 2013

Minecraft i skolen

Hei og velkommen til min lille blogg jeg har valgt og kalle Minecraft i Skolen.
Spillfarsotten Minecraft utmerker seg også som et spennende undervisningverktøy, spesielt etter at moden MinecraftEDU kom høsten 2012.
Nå er denne kraftig forbedret og utviklet til noe som virkelig ligner et lærerhjelpemiddel, men det krever nok fremdeles en stor grad av egeninteresse for spillet for å gjøre seg nytte av det i en klassesituasjon.

Jeg er selv lærer på en barneskole på Sørlandet. Foreløpig tror jeg at jeg lar det være med det med tanke på at jeg ikke helt vet hvordan denne bloggen vil utarte seg.

Etter å ha blitt introdusert for hovedutgaven av spillet av venner i vinter, har jeg brukt en del timer med dette spillet og lusket litt i mulighetene for å bruke dette som en del av undervisningen. I første omgang kom det på banen som en følge av at vi skal jobbe med Animasjonsfilm i år, og jeg hadde lyst å gjøre det på en litt ny og annerledes måte. Jeg fikk grønt lys av ledelsen ved skolen til og undersøke videre. Etter en sommer som har vært preget av ettervirkninger av en utenlandstur, hvor jeg de neste ukene ble tvunget til å være i umiddelbar nærhet av et toalett, skapte det tid for research på nett.

Det tok ikke lang tid før TheMinecraftTeacher Joel Levin, founding father av moden MinecraftEDU, og en av utviklerne, fanget min oppmerksomhet. Hans tanker og ideer virket svært spennende, og YouTube filmer fra hans timer ble det etter hvert mange av. Jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk på å lage denne animasjonsfilmen, siden jeg også visste at så godt som alle elevene i prøvekaninklassen hadde kjennskap til spillet.

Men det var først da jeg oppdaget denne at interessen min skjøt fart.


Eric Walkers mildt sagt firkantede samfunnsunivers fikk meg til å bli sittende med åpen munn ei god stund etter at filmen var ferdig.
Med The Wonderful World of Humanities, heretter referert til som WWOH, har han laget noe av det mest imponerende Minecraftuniverset jeg har sett.

Jeg kommer tilbake til dette etter hvert, men hovedmålet med bloggen er utvilsomt og komme i kontakt med andre lærere/skoler eller personer med hjerte for undervisning med bakgrunn i spill.

For å utveksle erfaringer, og for å se på muligheter for og fornorske deler av spillet.

For selv om det i mange tilfeller også er et stort pluss at alt er på ENGELSK, er det også en liten utfordring. WOWH fortjener rett og slett en norsk oversettelse, slik at norske femte klassinger kan oppleve Mesopotamia, det gamle Hellas og Romerriket på en helt ny og motiverende måte.

Høres dette ut som om det kunne være noe for deg? Vel... Samarbeidet starter her.
Jeg kan ikke vente.